Monday, September 6, 2010

Iklan raya TV3 macam pelik - suratan atau kebetulan

Terkejut gak bila dengar iklan raya kat di TV3 ditarik balik sebab ada unsur2 campur aduk islam dengan agama lain. Yang menariknya ia seolah2 Islam adalah merupakan agama yang hina seperti yang digambarkan dalam iklan tersebut. Paling ketara adalah beca yang boleh terbang seolah-olah mengambarkan kenderaan santa klaus. Al-Quran yang diterbalikkan dimana muka surat berikutnya adalah gambar beca. Ada ke gambar beca dalam Al-Quran??... Orang tua yang bawa beca tersebut mengambarkan paderi yang berjaya mengkristiankan orang islam. Korang boleh tengok dan nilai sendiri kandungan iklan tersebut dalam video dibawah ni. Kalau Sekali imbas, nampak cam biasa jer. tapi kalau di teliti pasti anda akan nampak propaganda yang tersirat dalam vedio tersebut. Suratan atau kebetulan??? Kalau dalam you tube, boleh tgk kat url nie http://www.youtube.com/watch?v=YKN5jW8WJ9Y . Tapi aku rasa sekarang dah takda kot. Sebab TV3 dah tarik balik (This video is no longer available due to copyright claim by grand billiance sdn bhd.)

Apa2pun aku suka tengak iklan petronas. Banyak unsur-unsur tersirat yang membawa kearah kebaikan. Salah satunya seperti kat bawah nie.....sempoi...tersentuh...huhu

video

1 comment:

  1. teman sempat upload ke blog teman video tu...
    majusi mana le yang bagi idea wat iklan camtuh...

    selamat hari raya yea...

    http://www.spendapintalgetah.com/2010/09/bising-pasal-iklan-tv3.html

    ReplyDelete