Wednesday, December 22, 2010

Pensyarah Sambilan Sepenuh Masa UiTM

Pensyarah Sambilan Sepenuh Masa (PTLS)
1. Mempunyai Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris/Linguistik atau Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESL). -(CGPA:2.75 ke atas)
2. Tugas dan tanggungjawab: Mengajar 18 jam seminggu

Pensyarah Sambilan (PT)
1. Mempunyai Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris/Linguistik atau Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (TESL). -(CGPA:2.75 ke atas)
2. Tugas dan tanggungjawab: Mengajar 6 jam seminggu

*Graduan yang baru tamat pengajian digalakkan untuk memohon.


Kepada yang berminat, sila hubungi:
Koordinator
Akademi Pengajian Bahasa
Universiti Teknologi MARA (UiTM)
Pulau Pinang.
Tel: 04 - 3823494

Wednesday, December 1, 2010

AFF suzuki cup - Malaysia vs Indonesia

Hatiku luka hampa dan kecewa apabila tengok pasukan Malaysia diperkotakatikan oleh Mamat Indon. Pertahanan Malaysia sangat-sangat mengecewakan. Macam tak tau main bola. Semua gol Indon berpunca dari kesilapan yang tak dapat diterima oleh akal fikiran, sangat mudah!!! Malaysia tewas mudah 5-1. Tahap permainan Malaysia bolehlah disamakan dengan permainan budak kampung. Langsung tiada gerakan-gerakan yang menggunakan akal fikiran. Semua gerakan adalah secara membabi buta. Tahap stamina yang kurang bermaya, lembik ditengah padang. Agak sukar sukan bola sepak Malaysia untuk pergi jauh jika mutu permainan masih dikekal pada tahap sekarang.

Tuesday, November 30, 2010

Bila zizan dan Johan raja lawak speaking english...

Lawak betul tengok mamat raja lawak dua orang ni speaking london....boleh pecah perut gelak..gaya spontan, tu yang kelakar giler...moh kite layan....

video

Monday, November 29, 2010

Perlawanan Ular Tedung Dengan Baby

Aku dah tak ingat mana aku dapat video nie. Dah lama dah dalam simpanan aku. Ngeri gak la tengak baby lawan dengan ular tedung. Enviroment cam kat India jer. Lagipun Indiakan banyak ular. Aku harap2 ular tu dah takde bisa. Bisa ular dah dikeluarkan kot. Tapi kalau still ada bisa, tak tau la apa nasib baby tu. Untuk lihat video sila klik 'read more'.

Wednesday, October 20, 2010

Iklan jawatan kosong UiTM - staf akademik

Universiti Teknologi MARA dengan ini mempelawa calon-calon Warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan berikut di Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang.

1. JAWATAN : PENSYARAH GRED DM45 / DM51 / DM53
SECARA TETAP/ KONTRAK

Klasifikasi Perkhidmatan : Perkhidmatan Pendidikan
Kumpulan Perkhidmatan : Pengurusan dan Profesional

Saturday, October 16, 2010

Ada apa dengan bajet 2011

Bajet 2011 telah dibentangkan oleh perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Antara kandungan bajet 2011 adalah seperti berikut:
1. Bantuan khas RM500 kepada penjawat awam gred 54 ke bawah (tetap, kontrak, pesara) akan dibayar pada bulan Disember.
2. Cuti bersalin bergaji penuh 90 hari untuk penjawat awam
3. Elaun pengerusi JKKK, JKKP, tok batin, JKKK orang asli dan pengerusi kampung baru dinaikkan RM800 sebulan berbanding RM450 sekarang.

Tuesday, October 12, 2010

Model wanita tertinggi

Nama = Caroline Welz
Tarikh lahir = 6 Julai 1986
Tempat lahir = Cologne, North Rhine-Westphalia
Negara = German
Tinggi = 6 kaki 6 inci (206m)
Panjang kaki = 51 inci (130cm)
Pekerjaan = Tukang jahit dan model separuh masa
Berikut adalah gambar model tersebut......

Friday, September 24, 2010

Iklan pengambilan pelajar EMBA UiTM

(PERMOHONAN UNTUK PENGAMBILAN JANUARI 2011 TELAH DIBUKA SEKARANG)

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 1 OKTOBER 2010


Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang ingin mempelawa calon Bumiputera yang berkelayakan untuk mengikuti pengajian Program Sarjana secara separuh masa untuk pengambilan Disember 2010.

MAKLUMAT PROGRAM EMBA

· Tempoh pengajian program adalah selama 2 tahun atau 4 semester.
· Struktur pengajian meliputi 13 kursus termasuk ‘Applied Business Research’.
· Kuliah dijalankan pada hari Sabtu (2.00 ptg -6.00ptg) dan Ahad (9 pagi – 4 petang).
· Kuliah dikendalikan oleh tenaga akademik yang berpengalaman.

Tawaran meneruskan pengajian secara pendidikan luar kampus UiTM

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon BUMIPUTERA WARGANEGARA MALAYSIA yang berkelayakan dan sedang bekerja untuk mengikuti program-program di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Kampus Pulau Pinang di Permatang Pauh, Seberang Perai melalui Program Pengajian Luar Kampus (PLK) seperti berikut:

KOD PROGRAM DAN NAMA PROGRAM
BM111 Diploma Pengajian Perniagaan
BM117 Diploma Pengajian Perniagaan (Pengangkutan)
BM220 Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dengan Kepujian (Pemasaran)

Thursday, September 23, 2010

Budak baca Surah Yasin - sedapnya suara dia

video

Sedapnya suara budak ni baca surah yasin. Sejuk hati dengar...rasa tenteram...

Monday, September 20, 2010

Wasiat Raja-Raja Melayu ketika pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu

Wasiat yang disampaikan semasa raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 itu ialah:

* Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu .
* Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Sunday, September 19, 2010

Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Wajib Bayar Melalui Potongan Gaji Bermula Jun 2011

Bermula Jun 2011 semua peminjam PTPTN diwajibkan bayar balik pinjaman terutama peminjam tegar iaitu seramai 46000 (aku tak termasuk peminjam tegar ek, tapi aku bayar sikit2...hehe). 46000 dari 1.6 juta tu dalam kategori tak pernah bayar langsung. Cara pembayaran adalah dengan cara potongan gaji melalui lembaga hasil dalam negeri (LHDN). Cara bayaran sebelum ni yakni secara sukarela tidak mendapat sambutan. PTPTN berkata cara ini diambil bagi kepentingan semua pihak terutamanya supaya ia tidak menganggu pemberian pinjaman kepada peminjam lain yang bakal melanjutkan pelajaran ekoran peminjam yang terdahulu yang liat membayar balik pinjaman.

Thursday, September 16, 2010

Pendapatan lumayan bersama nuffnang - artikel dalam KOSMO!

Ini merupakan petikan artikel berkaitan dengan nuffnang di KOSMO. Kebanyakkan blogger tegar memperoleh pendapatan lumayan dari nuffnang. Namun begitu, kenalkah kita siapa pengasasnya? Kalau nak tau sapa dia, sila baca petikan KOSMO di bawah (tapi aku ambil sikit je artikel dari KOSMO, selebihnya kena beli sendiri KOSMO...hehe).

Timothy Tiah, Pengarah Urusan Nuffnang Sdn Bhd
Sebut sahaja nuffnang, mustahil jenama komuniti pengiklanan blog tidak dikenali oleh blogger-blogger di seluruh Malaysia. Tidak hairan juga jenama itu amat dikenali di negara-negara jiran terutama Singapura, Australia dan Filipina.
Sumbangan nuffnang amat besar buat komuniti blogger yang menjadikan jenama itu sebagai platform untuk menjana pendapatan sampingan yang lumayan. Tidak keterlaluan jika dikatakan pendapatan yang diperoleh daripada nuffnang adakalanya melebihi pendapatan pekerjaan tetap.

Wednesday, September 15, 2010

Pembentukan Malaysia pada 16 September 1963 - cuti umum bermula 2010

Pada 31 Ogos 1957, Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaan. Selepas merdeka, Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan cadangan kepada Kerajaan British supaya Brunei, Sabah dan Sarawak digabungkan dengan Persekutuan Tanah Melayu menjadi Malaysia. Namun, Kerajaan British menolak cadangan itu kerana Singapura diketepikan. Sementara itu, Lee Kuan Yew, Ketua Menteri Singapura pada masa itu juga menyarankan percantuman Singapura dengan Persekutuan Tanah Melayu. Cadangan Lee Kuan Yew ditolak oleh Tunku Abdul Rahman. Namun begitu, senario politik yang

Tuesday, September 14, 2010

Kronologi pembunuhan Datuk Sosilawati, pegawai bank, peguam dan pemandu

-6 September 2010-
Media melaporkan Datuk Sosilawati Lawiya, 47, hilang sejak 30 ogos lalu selepas urus niaga pembelian tanah di banting bersama peguam, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, pegawai bank CIMB, Noorhisham Mohammad, 38 dan pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44. Sosilawati dikatakan membawa RM4 juta bersamanya.
-7 September 2010-
Dua kereta BMW masing-masing dengan nombor pendaftaran WTL11 dan AAJ5 milik Sosilawati dan Ahmad Kamil ditemui. Kereta Sosilawati ditemui di apartment Angsana, Taman Subang Mewah, Subang Jaya manakala kereta Ahmad Kamil ditemui dihadapan hotel Dorsett di SS12 Subang Jaya. Keluarga Sosilawati menafikan mangsa membawa RM4 juta.

Saturday, September 11, 2010

Serangan 11 September 2001 - Sejauh mana kebenarannya?

Apa kaitannya gambar kat sebelah ni dengan blog adha? Kalau nak tau apa kaitannya, tarikh berlaku accident tu pada 11 september iaitu bersamaan dengan tarikh entry hari ni...hehe.. Cuma bezanya berlaku pada tahun yang berlainan. Gambar menunjukkan serangan ke atas World Trade centre pada 11 Sepetember 2001 di Amerika Syarikat. Serangan dilakukan dengan menggunakan 2 buah pesawat penumpang masing2 ke atas menara selatan dan utara bangunan WTC tersebut. Serangan tersebut telah menyebabkan

Thursday, September 9, 2010

Pengumuman Hari Raya 2010

Teka-teki sama ada hari raya jatuh pada hari Khamis(9/9/2010) or Jumaat(10/9/2010) telah pun terjawab dengan pengumuman oleh penyimpan mohor besar raja2. Tapi disebalik spekulasi Khamis or Jumaat kita akan sambut hari raya, nun jauh di utara tanah air, yakni di perlis, ada satu puak yang sambut hari raya pada hari rabu(8/9/2010). Siap ada solat sunat hari raya lagi. Puak tu adalah pengikut fahaman Jamiatul Al-Nadzir Awwallun. Kisah penangkapan mereka telah disiarkan dalam KOSMO!.

video

Tuesday, September 7, 2010

Ke mana hilangnya Datuk Sosilawati

Datuk Sosilawati

Datuk Sosilawati merupakan pengasas produk kecantikan Nouvelles Visages (NV). Beliau mempunyai 6 orang anak hasil perkahwinan pertamanya. Pernah berkahwin dengan artis, Nash satu ketika dulu, kemudiannya bercerai. Status terkini, telah pun berkahwin dengan ahli perniagaan dari Indonesia. Kehilangannya telah mengemparkan

Monday, September 6, 2010

IKLAN TAWARAN KHIDMAT PEMBANTU PENGAWAS PEPERIKSAAN AKHIR OKTOBER 2010

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA
PULAU PINANG
BAHAGIAN HAL EHWAL PEPERIKSAAN


1. Calon yang berkelayakan adalah diperlukan untuk mengisi jawatan di atas mengikut syarat-syarat perlantikan seperti berikut :

(a) Warganegara Malaysia (Bumiputera)

(b) Pemohon mestilah berumur 17 tahun keatas tetapi tidak melebihi 30 tahun pada tarikh permohonan dibuat. Pemohon yang belum mencapai umur 18 tahun hendaklah mendapat kebenaran ibu/bapa/penjaga

Zikir Munajat siri 2

Di bulan Ramadhan ni sama2 lah kita mendengar alunan2 zikir. Moga-moga dapat menyejukkan hati dan minda....InsyaAllah. Korang boleh DOWNLOAD video ni di SINI.

video

Iklan raya TV3 macam pelik - suratan atau kebetulan

Terkejut gak bila dengar iklan raya kat di TV3 ditarik balik sebab ada unsur2 campur aduk islam dengan agama lain. Yang menariknya ia seolah2 Islam adalah merupakan agama yang hina seperti yang digambarkan dalam iklan tersebut. Paling ketara adalah beca yang boleh terbang seolah-olah mengambarkan kenderaan santa klaus. Al-Quran yang diterbalikkan dimana muka surat berikutnya adalah gambar beca. Ada ke gambar beca dalam Al-Quran??...

Friday, September 3, 2010

Enam ratus ribu kenderaan di Kelantan pada Hari Raya

Pergh....Enam ratus ribu beb. Banyak tu...ni menunjukkan ramai rakyat kelantan diperantauan. Semua berpusu-pusu nak balik raya. Al maklumlah, orang kata (bukan saya kata) orang kelantan ni, semangat kekelantanan memang tinggi. Pegi mana2 pun mesti nak

Thursday, September 2, 2010

Datuk AC Mizal?

AC Mizal dapat Datuk? Terkejut aku dengar. Sekarang ni dah ramai artis dah dapat Datuk. Kalau nak dapat Datuk, apa kriterianye? Aku rasa kalau dah cukup syarat, aku pun nak apply..hehe. Aku pun tahu dari blog beautiful nara. Sultan pahang yang kasi. Wallahualam...

Tuesday, August 31, 2010

Selamat menyambut hari kemerdekaan ke 53-apa ertinya?

Dulu setiap kali menyambut hari kemerdekaan, pastinya orang yang melalui detik2 sebelum merdeka tidak dapat menahan sebak tatkala laungan merdeka dilaungkan. Mereka yang merasai kesusahan dan keperitan hidup pada zaman tersebut. Tapi apa yang dapat kita perhatikan pada sambutan sekarang, tiada setitik pun air mata yang menghayati erti kemerdekaan. Maklumlah generasi sekarang tidak melalui detik2 cemas orang2 yang terdahulu, maka erti kemerdekaan sebenar sudah menyimpang dari tujuan asal. Kemerdekaan disambut dengan konsert, tarian2, ada juga yang menyambut di

Monday, August 30, 2010

Wednesday, August 25, 2010

Duit raya RM500 setiap sorang hingga gred 54 untuk penjawat awam

Seperti biasa selepas buka puasa, lepak2 jap depan TV. Layan buliten utama kat tv3. Tengah baik punya dok layan, tetiba ada satu berita yang sensasi, yang suma orang pasti suka. Nak tau pe bendanye? haaa.....apa lagi, duit raya la....sapa kasi? yup betul tu...kerajaan kasi la....berapa banyak dapat? RM500 tau setiap orang....gred apa yang dapat?...Sampai gred 54 tau beb....fuh! tak sangka bley dapat angpau......Tenkiu tenkiu tenkiu....terima kasih daun keladi, kalau boleh hujung tahun nak lagi....hehe..BONUS la plak...

Monday, August 23, 2010

MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA - Permohonan kemasukan sesi Disember 2010 (UiTM)

Permohonan adalah dipelawa kepada bumiputra warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengikuti program di Universiti Teknologi MARA.
1. Permohonan melalui online.uitm.edu.my bermula 16 Ogos 2010 (Isnin).
2. Tarikh tutup permohonan pada 19 September 2010 (Ahad).
3. Permohonan adalah PERCUMA ( TIDAK memerlukan pembelian No. Pin dari mana-mana bank).
4. Pemohon dinasihati melayari laman web seperti di atas untuk mendapatkan maklumat lanjut sebelum membuat permohonan.

Friday, August 20, 2010

Puasa lidah di bulan Ramadhan

Hadith:
Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seseorang kamu berpuasa, janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun. Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau pun diajak bermusuhan maka hendaklah ia berkata, "Sesungguhnya aku berpuasa hari ini"
(al-Bukhari dan Muslim)

Wednesday, August 18, 2010

Jam terbesar di dunia berada di Mekah

Jam terbesar - senang nak tengok dari jauh.
subahanallah, Allah mengilhamkan manusia untuk jadikan yang mustahil dapat dizahirkan.

Sunday, July 11, 2010

Siapa Juara 2010? Sepanyol atau Belanda

Pejam celik, pejam celik...dah sampai ke penghujung world cup 2010 Afrika selatan. Awal pagi nanti akan terjawab la segala ramalan2 sama ada Sepanyol atau Belanda yang akan dinobatkan sebagai Juara dunia. World cup 2010 banyak memberi kejutan besar apabila banyak kuasa2 besar bola sepak di singkirkan dalam keadaan memalukan. Awal pagi tadi, Jerman telah berjaya merebut tempat ketiga dengan kemenangan 3-2 sekali gus mengesahkan ramalan sotong yang bernama Paul telah menepati ramalannya. Pada pendapat aku, ramalan tersebut hanyalah secara kebetulan sahaja. Tidak ada kuasa lain didunia ini yang dapat menentukan ramalan, dan bagi umat Islam, adalah syirik untuk mempercayainya seperti yang telah ditulis dalam berita harian dalam tajuk 'tilikan keputusan bola sepak haram'. Sekali lagi sotong tersebut meramalkan Sepanyol akan menjuarai world cup. Sekiranya betul, ianya hanyalah satu kebetulan semata-mata. Bagi aku, aku sokong Sepanyol yang menang!!! Sama2 lah kita tgk awal pagi nanti....suspen..

Saturday, July 3, 2010

Zikir Munajat

Alunan zikir munajat untuk tatapan pelawat blog ni. Boleh DOWNLOAD untuk koleksi peribadi DISINI.

video

Thursday, June 17, 2010

Sultan Brunei ceraikan Azrinaz (wartawan TV3)?

Angin takde, ribut takde, tup tup pokok dah tumbang. Apa cerita sebenarnye ek? (sebok je nak tau). siap ada annoucement kat TV brunei, sultan brunei ceraikan isteri dia tu dengan talak satu. Dengar cerita dah kecoh dah kat Brunei tu. Ke aku sorang je yang taktau lagi....hehe. Isk isk isk, bak kat P. Ramlee dalam 'madu tiga', kesian, kesiannn, kesiannnn......Boleh tengok annoucement kat link ni, klik DI SINI. kalau korang tau, kasi la info sikit-sikit...hehe

Saturday, June 12, 2010

World cup FIFA 2010 schedule - South Africa

Maka bermulalah kempen bola sepak piala dunia. Perlawanan pembukaan antara tuan rumah, South Africa dan Mexico telah dilangsungkan dengan keputusan seri. Agak2 korang sapa yang akan menang piala dunia kali ni? Kepada semua peminat2 bolasepak, aku kasi kat korang world cup 2010 schedule yang sempoi. For your copy of this schedule, please download here WORLD CUP FIFA 2010 SCHEDULE.

Tuesday, June 1, 2010

Konvoi ke Gaza kena serang dengan Israel

Kejam, kejam, kejam dan sangat kejam. Begitulah gambaran yang aku nak kasi kat Israel. Bunuh orang dah jadi cam makan nasi, dah selalu sangat. Dah takde rasa belas kasihan langsung sesama manusia. Satu dunia tahu konvoi ke Gaza bawa bahan-bahan makanan, perubatan, bahan binaan. Tapi yang peliknya, israel masih nak serang konvoi tu. Ramai yang mati dalam accident tu. Sapa yang mampu nak lawan komando yang

Thursday, May 27, 2010

Download lagu Shahir AF8 - kebahagiaan dalam perpisahan

korang tengah cari lagu Shahir AF8 ke? korang memang bijak la datang sini. kat sini ada lagu yang korang tengah cari-cari. Sila-sila la download. Jangan malu-malu ek. Malu tapi mahu konon.

Wednesday, May 26, 2010

PROGRAM EXECUTIVE MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION (SEPARUH MASA UiTM)

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM) PULAU PINANG
PROGRAM EXECUTIVE MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION
(MBA) BM 771 (SEPARUH MASA)
(PERMOHONAN UNTUK PENGAMBILAN JULAI 2010 DIBUKA SEKARANG)
TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 31 MEI 2010

Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang ingin mempelawa calon Bumiputera yang berkelayakan untuk mengikuti pengajian Program Sarjana secara separuh masa untuk pengambilan Julai 2010.

MAKLUMAT PROGRAM EMBA
Tempoh pengajian program adalah selama 2 tahun atau 4 semester.
Struktur pengajian meliputi 13 kursus termasuk ‘Applied Business Research’.
Kuliah dijalankan pada hari Sabtu (2.30 ptg -6.30ptg) dan Ahad (9 pagi – 4 petang).
Kuliah dikendalikan oleh tenaga akademik yang berpengalaman.

SYARAT-SYARAT KEMASUKAN
Memiliki ijazah sarjana muda yang diiktiraf oleh kerajaan
CGPA sekurang-kurangnya 2.80.
Mempunyai pengalaman bekerja sekurang-kurangnya 3 tahun.

BORANG PERMOHONAN
Permohonan boleh dibuat secara online melaui laman web:
http://www.ipsis.uitm.edu.my

Setiap permohonan yang dihantar hendaklah disertakan dengan kiriman wang/wang pos berjumlah RM50.00 atas nama "Bendahari UiTM" dan dihantar ke

Dekan
Institut Pengajian Siswazah
INTEKMA Convention Centre, Persiaran Raja Muda, Seksyen 7
40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Permohonan tanpa bayaran tidak akan diproses.
Sebarang pertanyaan bolehlah dibuat kepada:

Dr. Baderisang Bin Mohamed
Koordinator EMBA
UiTM Pulau Pinang
Jalan Permatang Pauh
13500 Bukit Mertajam, Pulau Pinang.
Tel : 04-3822908
H/P: 019-4573668
e-mail : baderi038@ppinang.uitm.edu.my

Monday, May 24, 2010

Juara AF8 - shahir - Kebahagiaan dalam perpisahan

video

Untuk tatapan umum. Video klip shahir AF8

Monday, May 3, 2010

Sila semak status permohanan program DIPLOMA anda(pengambilan July 2010)


Sukacita dimaklumkan bahawa Keputusan Permohonan ke Program DIPLOMA telah pun diumumkan. Oleh yang demikian tuan/puan boleh semak di web http://upu.mohe.gov.my/. Kepada pemohon yang berjaya TAHNIAH dan SYABAS diucapkan. Kepada pemohon yang tidak berjaya permohonan rayuan kemasukan dibuka dari 1 Mei hingga 15 Mei 2010 di laman web yang sama.
Untuk makluman tuan/puan permohonan ke Program PRA DIPLOMA dijangka akan diumumkan pada awal bulan Jun.
Sekian terima kasih

Thursday, April 29, 2010

Iklan jawatan kosong UiTM

BAHAGIAN HAL EHWAL PELAJAR DAN ALUMNI
UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA


Universiti Teknologi MARA dengan ini mempelawa calon-calon Bumiputera Warganegara Malaysia daripada lulusan UiTM yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan untuk mengisi kekosongan jawatan kontrak di Kampus Shah Alam dan Cawangan bagi memenuhi Wawasan 2020 Negara.

I. JAWATAN

JAWATAN = PEGAWAI EKSEKUTIF
GRED = N27
STATUS JAWATAN = Kontrak
SKIM PERKHIDMATAN = Penolong Pegawai Tadbir


JADUAL GAJI
P1T1 RM1204.55 - P1T26 RM3027.10

P2T1 RM1274.13 - P2T26 RM3213.25

P3T1 RM1346.73 - P3T26 RM3405.26


II. SYARAT LANTIKAN

PEGAWAI EKSEKUTIF (GRED N27)

1. Calon bagi lantikan memiliki kelayakan seperti berikut :

(a) warganegara Malaysia;

(b) berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

(c) (i) Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;

Atau

(ii) diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

(Gaji permulaan ialah pada Gred N27: P1T5); dan

(d) kepujian Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.


III. PERHATIAN KEPADA PEMOHON

a. Permohonan dari mereka yang sedang berkhidmat dengan Kerajaan atau Badan-Badan Berkanun mestilah melalui Ketua Jabatan dan hendaklah disertakan dengan salinan rekod perkhidmatan yang dikemaskini.

b. Hanya permohonan yang ditapis-senarai akan dipanggil untuk temu duga.

c. Setiap permohonan MESTILAH disertakan dengan salinan sijil-sijil yang telah DISAHKAN.

d. Pemohon-pemohon yang tidak menerima jawapan daripada pihak universiti selepas tiga (3) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan mereka TIDAK BERJAYA.

e. Pemohon-pemohon mestilah bersedia untuk berkhidmat di kampus-kampus cawangan.

IV. CARA-CARA MEMBUAT PERMOHONAN

Permohonan hendaklah dibuat di dalam Borang Perjawatan Universiti Teknologi MARA yang boleh diperoleh dengan melayari laman web HEP di http://hep1.uitm.edu.my/ dan juga boleh didapati sendiri di Pejabat Pentadbiran HEP, Aras 4 Canseleri Tuanku Syed Sirajuddin.


Tarikh tutup permohonan ialah pada hari Isnin, 10 Mei 2010

Sila kemukakan permohonan kepada :

KETUA TIMBALAN PENDAFTAR
BAHAGIAN HAL EHWAL PELAJAR DAN ALUMNI
ARAS 4, BANGUNAN CANSELERI TUANKU SYED SIRAJUDDIN
UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA
40450 SHAH ALAM
SELANGOR DARUL EHSAN

NO.TEL : (03) 5544 3523/ (03) 55443222

Friday, April 23, 2010

IKLAN PLK UiTM PULAU PINANG





PUSAT PENGAJIAN LUAR KAMPUS
UiTM Kampus Pulau Pinang

Pusat Pengajian Luar Kampus (PPLK) UiTM Pulau Pinang sedang menawarkan program-program yang ditawarkan kepada calon-calon BUMIPUTRA WARGANEGARA MALAYSIA yang berkelayakan dan SEDANG BEKERJA. Kuliah pengajian diadakan selepas waktu bekerja dari 6.00 petang hingga 10.00 malam pada hari bekerja.

Fakulti Pengurusan Perniagaan
BM220 - Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dengan Kepujian (Pemasaran)

Fakulti Pengurusan Perniagaan
BM 111 Diploma Pengajian Perniagaan

BM117 Diploma Pengajian Perniagaan (Pengangkutan)

SILA BAWA SALINAN DOKUMEN BERIKUT :
Permohonan hendaklah disertakan bersama Wang Pos sebanyak RM12.00 atas nama Bendahari UiTM.

1. Salinan Kad Pengenalan - Calon, Ibu, dan bapa
2. Salinan Sijil Kelahiran - Calon, Ibu, dan bapa
3. Salinan Keputusan SPM/Setaraf
(bagi Program Diploma/Ijazah Sarjana Muda)
4. Salinan Keputusan STPM/Setaraf - jika berkenaan
5. Salinan Transkrip Diploma/Ijazah
6. Salinan sijil lain yang berkenaan
7. Surat Sokongan Majikan

Borang Permohonan Boleh diperolehi melalui :
http://www.ined.uitm.edu.my/
atau
Pusat Pengajian Luar Kampus
d/a Jabatan pengurusan Perniagaan
Blok Akademik Bandar Perda
Universiti Teknologi MARA
Kampus Pulau Pinang
13500 PERMATANG PAUH
TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 30 APRIL 2010

Tuesday, April 13, 2010

Macho kah dikau

video

Lelaki macho bila dah tak macho.....so, jangan dok perasan ensem sangat!!



Sunday, April 4, 2010

Anugerah bintang popular berita harian



Anugerah bintang paling popular berita harian 2009 jatuh kepada DATUK SITI NURHALIZA pada ulang tahun yang ke-15 dalam bidang seni...dah kaya, bertambah kaya...dapat lagi hadiah lumayan....

Kaabah ketika banjir

Rentetan gambar kaabah ketika banjir suatu ketika dahulu:

Friday, April 2, 2010

Al-Fatihah kepada Din Beramboi


Semogo rohnya dicucuri rahmat......Al fatihah


KUALA LUMPUR 2 April - Pelawak popular dan penyampai radio Era, Mior Ahmad Fuad Mior Badri meninggal dunia di Hospital Selayang, lewat malam tadi.Allahyarham yang dikenali sebagai Din Beramboi menghembuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU) pukul 12.30 malam.Menurut adik Allahyarham, Rozana Mior Badri, semua ahli keluarga berada di sisi Allahyarham kecuali ayahnya yang tidak dapat hadir.Katanya, Allahyarham meninggal dunia akibat demam denggi berdarah yang menyebabkan beberapa organ badannya gagal berfungsi.‘‘Jenazah abang saya akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Taman Ehsan, Kepong di sini sebelum solat Jumaat,’’ katanya ketika ditemui di hospital itu, malam ini. - Utusan

Sunday, March 21, 2010

Hang Tuah kecewa kantoi SPM versi Kedah

video

Zaman dulu pun ada SPM. Hang tuah pun ambek SPM. Tapi cam biasa la, mesti kantoi lah SPM dia. Asyik dok trainning silat jer 24jam.


Wednesday, March 3, 2010

Hujan ikan - pelik tapi benar

Tengok cam tak pecaya....tapi memang dah terjadi kat Australia....nak tau camna hujan ikan terjadi, baca la kosmo hari ni punya...pada sapa2 yang tak sempat nak nak beli kosmo kat kedai pak mat tongkol, boleh baca jer kat bawah ni....free of charge!!!


(petikan kosmo -3/3/2010)

LAJAMANU, Australia - Seramai 650 penduduk di sebuah kawasan pedalaman Australia, Lajamanu seolah-olah tidak dapat berkata-kata apabila beratus-ratus ekor ikan jenis spangled perch gugur dari langit, lapor sebuah akhbar semalam.
Kejadian itu mengejutkan salah seorang penduduk tempatan, Christine Balmer yang sedang berjalan pulang ke rumahnya apabila hujan ikan itu berlaku baru-baru ini.
"Beratus-ratus ekor ikan jatuh di merata-rata tempat. Penduduk berlari ke sana sini untuk mengutipnya. Semua ikan masih hidup semasa jatuh ke tanah.
"Justeru, ia semestinya masih hidup sewaktu 'terbang' di udara. Apabila saya memberitahu keluarga yang tinggal di tempat lain di Australia, mereka kata saya merepek.
"Sedangkan saya tidak. Apa yang boleh saya perkatakan ialah saya bersyukur tidak dihujani dengan buaya!," kata Balmer.
Seorang ahli meteorologi menyatakan insiden itu mungkin disebabkan oleh puting beliung.
Bukan sesuatu yang aneh bagi puting beliung untuk menyedut air dan ikan dari sungai sebelum menjatuhkannya pada jarak ratusan kilometer jauhnya.
"Sebaik sahaja ikan-ikan itu masuk ke dalam sistem cuaca, ia mungkin beku. Selepas beberapa tempoh, ikan-ikan tersebut 'dilepaskan'," kata Mark Kersemakers dari Biro Meteorologi Australia.
Lajamanu terletak di antara Darwin dan Alice Springs di hujung Gurun Tanami.
Ini bukanlah kali pertama bandar kecil itu mengalami kejadian ikan gugur dari langit.
Menurut seorang penduduk, Les Dillon yang berusia 48 tahun, pada awal tahun 1980-an dia berada di Hotel Alice Springs Tavern.
Apabila keluar dari biliknya, dia melihat ikan-ikan kecil jatuh dari langit.
"Ya, memang saya ada minum beberapa gelas bir. Jadi tiada seorang pun rakan yang mempercayai saya.
"Saya terpaksa menelefon ramai orang untuk memberitahu bahawa saya tidak mabuk. Ia (ikan gugur dari langit) benar-benar berlaku," kata Dillon. - Agensi

Tuesday, March 2, 2010

Ular sawa yang besar

video

Ular sawa yang besar...kalau berani tengok ler...tapi kalau lemah semangat tak payah la yer...nanti tut tut plak....hehe

Sunday, February 28, 2010

Abang kasim ponnn ponnn.....(Raja lawak 4)

Salam to all....
Malam ni abang kasim kembali...apa pulak yang abang kasim nak wat..minggu lepas, kaw kaw abang kasim kena hentam dengan din beramboi..apa taknye, pretasi abang kasim merosot mendadak...tp peratus undian still berpihak kat abang kasim...kiranya abang kasim ni ramai peminat la...tu yang membantu abang kasim masih bertahan sampai sekarang...abang kasim kena lakukan sesuatu malam ni...ya, abang kasim mesti kembali ke tahap abang kasim yang dulu2..kalau tak, abes la abang kasim...abang kasim oh abang kasim...poon...pooonnnnnnnnnnnn.....milahhh oh milaaahhh, abang kasim panggil tue.

Monday, February 22, 2010

Pekerja mahir - orang Malaysia boleh ke?

video
Patut la ramai majikan suka ambil mat bangla jadi buruh diorang.
Orang Malaysia ada ke yang boleh wat camtu. kalau
ada, boleh tunjukkan. kasi panas sikit kat
penganggur2 di Malaysia.
Gaji nak banyak.
Keja memilih.
hu hu


Wednesday, February 17, 2010

Matikan enjin motor anda dulu, kalau tak........

video

Awas!!...jangan tiru aksi ini. Jangan tinggalkan anak anda di atas motor skuter seorang diri dengan enjin masih hidup. Aksi ini dirakam dari CCTV kat salah satu stesen minyak. Semoga jadi pengajaran kepada semua.

Monday, February 15, 2010

Peluang kedua dari UiTM

Anda tidak diterima masuk ke IPTA? result SPM hancur? putus harapan? nak keja operator kilang selama2nya? Jika anda seorang bumiputra, jangan risau. UiTM sedia beri peluang kedua kepada anda. Jangan sia2kan peluang ini. Daftarlah segera program2 peringkat sijil di UiTM. Banyak kursus yang ditawarkan, contohnya kursus pra-sains, pra-perdagangan dan sebagainya. Ini lah peluang kedua anda untuk mengubah masa depan anda. Sesungguhnya UiTM wujud untuk mengimbangi jumlah kaum melayu yang belajar di IPTA dan IPTS diseluruh Malaysia. Ini bagi membantu kaum melayu dan bumiputra untuk turut bersaing dengan kaum2 yang lain di Malaysia. Ajak ramai2 masuk UiTM, adik, kakak, sedara mara, sepupu sepapat. pakcik makcik. Mari...mari...mari...

Sunday, February 7, 2010

Pengaruh tingkahlaku ibu terhadap anak dalam kandungan

Ada 2 benda aku nak share kat sini...entri ni khas buat ibu-ibu yang mengandungi anak di dalam perut he he he....Tip ni ditulis oleh ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood dalam buku beliau 'Amalan Ibu Mengandung'.....korang mesti kenal kan ustazah ni...kalau dia cakap susah benor nak stop....cam air mengalir, tak putus-putus cakap.....oklah, 2 tip yang aku cakap tadi adalah seperti berikut:


1. IMPAK DARIPADA SIKAP IBU BAPA KETIKA IBU MENGANDUNG TERHADAP BAYI SETELAH LAHIR.
  • Ibu bapa sering bergaduh = anak menjadi ganas dan panas baran
  • Ibu bapa sering bersedekah = hati anak lembut
  • Ibu mengidam benda pelik = petanda tidak baik terhadap sikap anak
  • Ibu tidak meninggalkan solat = anak mudah mendapat hidayah
  • Ibu bermain kayu tiga = anak menjadi penderhaka dan gemar maksiat
  • Ibu sering membaca Al-Quran = dapat anak yang bijak
  • Ibu mengawal emosi = anak soleh dan sentiasa mengawal keadaan


2. ANTARA CARA PENDIDIKAN SEMASA MENGANDUNG

  • Mengamalkan solat wajib dan sunat
  • Mengamalkan zikir
  • Membaca Al-Quran
  • Mendengar muzik yang tenang
  • Membaca buku-buku ilmiah
  • Berbual dengan anak dalam kandungan
  • Menjaga adab dan emosi
  • Tidak tertekan atau stress
  • Lakukan kerja-kerja ringan di rumah sebagai senaman ringan
  • Memakan makanan yang baik dari segi zahiriah dan batiniah (halal)
  • Tidak bersifat dendam, dengki, menghasut dan sebagainya
  • Sentiasa melemparkan senyuman dan bersabar

Friday, February 5, 2010

Kasihnya ibu membawa ke syurga

Apa lagi yang nak diharapkan oleh kedua ibubapa kita selain kegembiraan untuk
dikongsi bersama anak2 dan cucu....setiap yang baik akan di balas dengan kebaikan....
jika sekarang kita menderhaka kepada mereka, percaya lah, suatu hari nanti anak kita pula
akan lakukan perkara yang sama terhadap kita....jaga lah hati mereka sementara mereka
masih hidup...menyesal kemudian tidak berguna lagi.....
hayatilah kisah seorang ibu dibawah ni...kisah ini sekadar teladan kepada kita agar kita
tidak melakukan perkara yang sama.....


Ibuku buta sebelah mata.....Aku benci ibuku… dia amat memalukan aku...Tugas harian dia
ialah memasak untuk pelajar dan guru untuk menyara keluarga kami....Pada suatu hari
semasa di sekolah rendah ibu ku datang ke sekolah untuk bertanya khabar.....Aku sungguh
malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini kepada ku?.....Aku tidak pedulikan dia
dengan menunjukkan wajah benci kepadanya dan terus lari....Keesokkan harinya salah
seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!" .....Ketika itu aku
hanya ingin membenamkan diriku.....Aku juga mahu ibuku hilang dari hidupku....Oleh
itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau hanya mahu menjadikan diriku
bahan ketawa, akan lebih baik awak mati saja?!!!" ....Ibuku hanya berdiam diri!!!.....Aku
tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa yang telah aku katakan kepadanya kerana
aku tengan marah ketika itu....Aku langsung tidak perdulikan akan perasaannya….Aku
ingin keluar dari rumah itu…Oleh itu aku belajar bersungguh-sungguh dan akhirnya
dapat melanjutkan pelajaran ke Singapura.....Kemudian aku berkahwin. Aku membeli
rumah sendiri dan medapat anak. Aku amat gembira dengan kehidupan ku.....Suatu hari
ibuku datang menziarahi ku. Sudah lama dia tidak berjumpa ku dan tidak pernah
berjumpa cucunya!!!!! .....Bila dia berdiri depan pintu anakku ketawa kepadanya.....Aku
menjerit kepadanya, “Sanggup engkau datang kesini dan menakutkan anakku!
"KELUAR DARI SINI SEKARANG!!!......Dengan pantas ibuku memjawap”Maaf,
Saya tersilap alamat” dan terus menghilangkan diri.......Satu hari surat jemputan
untuk perjumpaan pelajar-pelajar lama sampai ke rumah ku.....Oleh itu aku telah
memberitahu isteriku yang aku akan pergi untuk urusan perniagaan.....Selepas
perjumpaan itu, aku telah pergi kerumah usang ibuku hanya untuk ingin tahu!!!.....
Jiran memberitahu ku yang ibuku telah meninggal....Aku tidak menitis setitik
airmata pun!!....Jiran itu telah menyerahkan kepada aku sepucuk surat yang ibuku
ingin aku membacanya....
“Anakku yang dikasihi, Ibu selalu teringatkan kamu setiap masa....Ibu minta maaf
kerana datang ke Singapura dan telah menakutkan anakmu....Ibu gembira kerana kamu
akan datang ke perjumpaan pelajar-pelajar lama....Tetapi ibu mungkin tidak dapat
bangun untuk berjumpa dengan mu....Ibu minta maaf kerana sentiasa
memalukan kamu....semasa kamu sedang membesar.....Kamu mungkin tidak tahu….
semasa kamu masih kecil, kamu telah mendapat kemalangan dan hilang satu mata........
Sebagai ibu, aku tidak sanggup melihat anaknya membesar dengan satu mata....Oleh itu …
ibu memberi salah satu mata ibu kepada kamu….Ibu amat berbangga kerana anak lelaki
ku dapat melihat dunia ini dengan mata ibumu ini.

…Dengan kasih kepada mu…

…IBU KAMU…


Rasullah s.aw. Bersabda, Dia memberitahu kamu supaya taat kepada Allah dan rasulNya
sentiasa. Selepas itu taatlah kepada ibumu kemudian ibumu kemudian ibumu kemudian
ayahmu


Wednesday, February 3, 2010

Perkahwinan pelik...apa nak jadi?



korang kenal ke sapa kat dalam gambar tu??.....aku tak kenal pon....aku ambil gambar ni dalam kosmo...diorang ni artis hollywood...apa yang menarik kat sini aku nak cakap, diorang nie dah rancang nak kawin...menarik la kan, maklum la, artis nak kawin...mesti kecoh punya...tapi yang lagi kecohnya....diorang nie nak kawin tanpa seurat benang pun kat badan!!!!!....pendek kata, kawin bogel la....pastu, dah la diorang nak bogel, suruh plak suma tetamu yang datang pun bogel sekali...memang tak tau malu punya mat salleh....ok la taknak cerita panjang, korang baca la sendiri keratan kosmo 3/2/2010.....

petikan kosmo......

LOS ANGELES - Pelawak Britain, Russell Brand mahu mengahwini teman wanitanya iaitu bintang pop Katy Perry dalam keadaan bogel, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebuah akhbar melaporkan bahawa dia turut mengidam supaya tetamu di majlis perkahwinan mereka turut hadir dalam keadaan tanpa seurat benang.
"Namun, ia bukan keputusan muktamad. Kami masih lagi berbincang mengenainya," kata Brand kepada majalah People.
"Saya dapat merasakan majlis perkahwinan yang saya idamkan itu tidak munasabah," tambahnya.
Bagaimanapun, pelawak berusia 34 tahun itu mengakui bahawa dia tidak sabar menantikan saat bahagia untuk menjadi suami Perry, 25.
"Saya akan berkahwin dengan seorang wanita cantik. Saya turut menyukai kerja saya. Apa lagi yang saya mahukan?," katanya.
Brand bertunang dengan penyanyi yang popular dengan lagu Hot N Cold itu pada bulan lalu. - Agensi


Thursday, January 28, 2010

Mesin lipat baju paling sempoi untuk orang malas macam aku

video

Ini ada berita baik....baik punya!!!!...bukan baik punya cilok....kepada suma surirumah2 dan yang bakal jadi surirumah tak lama lagi, boleh la try buat mesin lipat baju ni...mudah...simple...kemas...berbaloi-baloi...mesra alam....tanpa kolestrol...oops! silap..tanpa minyak...juga tanpa PIC16f84A microcontoller....gunakan tanpa was-was...dijamin halal...apa pendapat korang???

Friday, January 22, 2010

Cara-cara nak simpan data secara online - online storage

Selain kita simpan data2/document penting dalam pen drive, hardisk, ada satu lagi alternatif yang boleh kita pakai.....cara tersebut ialah secara online...contoh cam window kat atas tue..free jer....tak payah bayar pon....boleh la nak guna sebagai backup file....caranya layari https://www.drivehq.com/ . Pastu sign up...kejap jer...then dah boleh guna....

Saturday, January 16, 2010

Lagi petua untuk di kongsi

Boring2, aku pun ambek la majalah mingguan wanita kat dalam stor umah aku...sambil belek2 majalah tu, ada 1 page tu cerita pasal petua...so aku pun ambek la petua tu untuk dikongsi dalam blog nie....antara petua2 tu adalah:
1. Menyegarkan kulit muka
Ambek sebijik buah epal ijau dan dapatkan jusnya. Sapu jus kat muka dan biar selama 5-10 minit. Pastu cuci sampai bersih dan amalkan setiap hari.
2.Keluarkan angin dalam badan
Ambek 8 ulas bawang putih dan buang kulit. Sapukan kat pergelanggang tangan dan kaki. Amal 2 minggu sekali.
3.Rambut lebih lebat
Amek segenggam daun bunga raya dan 2 helai daun lidah buaya. Kisar bersama 2 cawan air kemudian sapu pada rambut dan sikat rambut agar sekata.
4.Kunyit hidup pulih selesema
Amek beberapa buku kunyit idup. Potong nipis2 dan campur dengan sikit minyak masak. Sapu pada bahagian idung, belakang serta dada.
5.Luka cepat sembuh
Amek sepatang kulit kayu manis bersama beberapa titis air. Asah atau gosok dengan batu lesung. Pastu terus sapu pada luka. Cara ni bley elak parut jadi itam gak.
6.Betik muda lembutkan tapak kaki
Amek buah betik muda dan potong hingga kuar getah. Gosok getah betik pada kaki. Biarkan kering hingga mersap pada kaki yang pecah. Pastu cuci dengan air bersih. Buat seminggu 4 kali.

Tuesday, January 12, 2010

Ada lagi bangunan tertinggi selepas Burj Khalifa, Dubai


Ingatkan Burj Khalifa lah yang paling tinggi di muka bumi ni, setinggi 828 meter. Rasanaya selepas 828 meter, takkan ada dah orang nak buat lagi tinggi. Tapi pemikiran aku meleset sama sekali. Rupanya ada lagi yang nak lawan sapa paling tinggi. Just imagine, bangunan yang baru nak buat ni setinggi 1km!!!....Korang pecaya tak?...if tak caya, aku akan buktikan dalam kosmo online hari ni (12/01/10)


(petikan kosmo)......

Percepat bina bangunan setinggi 1km
RIYADH - Seorang bilionair kerabat diraja Arab Saudi, Putera Alwaleed bin Talal semalam mengumumkan Kumpulan Kingdom Holdings miliknya kini menggiatkan usaha dalam bidang pelaburan termasuk membina sebuah bangunan menara setinggi satu kilometer (km) di bandar pelabuhan utama negara itu, Jeddah.
Pembinaan bangunan pencakar langit itu dijangka mengatasi rekod yang dipegang Burj Khalifa di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) setinggi 828 meter dan baru sahaja diisytiharkan sebagai bangunan tertinggi di dunia pada 4 Januari lalu.
Projek hartanah dekat Laut Merah, itu kata Putera Alwaleed merupakan antara projek kediaman dan komersial yang akan dibina kumpulan Kingdom Holdings dengan nilai keseluruhan dianggarkan AS$26.6 bilion (RM89.8 bilion).
Putera Alwaleed berkata, beliau akan memindahkan saham miliknya sendiri berjumlah AS$180 juta (RM608 juta) daripada gergasi perbankan Amerika Syarikat (AS), Citigroup kepada Kingdom Holdings tanpa mengenakan sebarang kos bayaran.
"Saya amat positif dengan masa depan dan sentiasa melihat kepada peluang pelaburan baru," katanya yang juga pengerusi Kingdom Holdings dan menguasai 95 peratus pegangan saham syarikat itu pada sidang akhbar di Kingdom Tower di sini.
Anak saudara pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah yang berusia 54 tahun itu berkata, Kingdom Holdings dalam rundingan untuk memajukan empat pelaburan baru terbesar tetapi beliau tidak menjelaskan sebarang butiran lanjut. - AFP

Monday, January 4, 2010

Happy new year 2010

Aku nak ucapkan happy new year 2010 walaupun dah agak terlewat sikit...sikit jer..sekarang baru 4 jan 2010....semoga maju jaya dalam semua bidang yang ingin diceburi sepanjang tahun ni..tapi sedih sikit la..isk isk isk...harga gula naik 20 sen....nak tanam tebu sendiri la kat belakang umah.....apa2pun, rumah terbakar nampak asapnye, hati terbakar siapa yang tahu...he he he( cam tak masuk jer)...